Notprogram

Ordet notprogram har blivit den svenska vedertagna termen för det som på engelska kallas för notation software - musikprogram som du kan lära dig mer om här på Musikprogram.com. Det rör sig alltså om ett program för att skriva noter digitalt. Numera används notprogram av de flesta som komponerar och arrangerar. Att skriva noter för hand är lite ute, och tar dessutom betydligt längre tid.

notprogram-sibelius.jpegJag har själv använt notprogram sedan 2007, då jag införskaffade Finale 2008. Finale är en av två jättar i notprogramvärlden. Den andra är Sibelius, som används av ännu fler musiker. Vilket av dessa program som är bäst tänker jag inte uttala mig om - jag kan faktiskt inte riktigt svara på det själv. År 2011 övergick jag visserligen från Finale till Sibelius, men det var för att Sibelius just då var ett billigare alternativ. Och visst, övergången innebar nya trevliga funktioner och en bättre arbetsmiljö, men jag kan ju inte riktigt jämföra Sibelius 7 (som kom 2011) och Finale 2008 (som kom 2007).

Det finns dock mer än bara jättar. Guitar Pro är ett superprogram för dig som är gitarrist, oavsett om du föredrar noter eller tabulatur. Notation Composer är ett betydligt billigare program som också fungerar bra.

Vidare kanske du är en sådan som föredrar att spela in noter istället för att skriva in dem manuellt. Har du en MIDI-keyboard så kan detta lösas utan problem med något av de stora notprogrammen nämnda ovan, men även med mindre program. DoReMIR:s ScoreCLeaner är ett osedvanligt intelligent program för just dig som vill kunna spela in musik med MIDI-keyboard och sedan få dem som noter på ett papper. ScoreCleaner är ett svenskt, ganska nytt fenomen, som går loss för under 1000-lappen (under 500-lappen för studenter) och som tänker ut väldigt mycket åt dig (inte bara hur noterna ska skrivas, utan också vilket tempot är, och vilken tonart det du just spelat går i).

Det finns också ett gäng gratis notprogram, och det allra bästa är nog Noteflight - ett onlineverktyg som du kan använda genom att skapa ett konto på programmets officiella hemsida. Även om Noteflight är begränsat så erbjuder det möjligheten att enkelt dela sina noter. Dessutom är Noteflight ett oerhört bra program om du inte är så duktig på noter och vill lära dig hur de fungerar så snabbt som möjligt!

Jag hoppas att du ska hitta något som passar dig bland alla dessa termer och namn! 

"Notprogram" publicerades den 5 september 2012.


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)