Lyssna med partitur

Ett av de bästa sätten att lära sig noter, samt att komma "närmare" den musik man lyssnar på, är faktiskt att få tag på partituret till musiken i fråga. Det är lätt att förstå varför. Ett partitur visar ju liksom allt som pågår i stycket. Tänk så mycket man egentligen missar av den enkla anledningen att man som människa inte kan koncentrera sig på mer än 1-2 musikaliska element samtidigt!

Jag har en liten samling partitur hemma som jag drar fram ibland. Tyvärr är ju situationen som så att jag är student och saknar pengar att aktivt köpa nya noter. I hyllan står emellertid bland andra Dvoraks nionde symfoni, Prokovievs Peter och vargen, Verdis Requiem, Verdis opera Rigoletto, Puccinis opera Turandot, och John Williams "Three Pieces for Schindler's List" (det sistnämnda det enda jag har från filmmusikvärlden). Sedan händer det förstås rätt ofta att jag tittar in på IMSLP (som jag tipsat om tidigare) och laddar ner lite trevliga klassiska noter.

Sedan jag började lyssna med partitur har jag blivit en mycket bättre "musikslukare". Allt känns mycket mer spännande när man faktiskt ser vad för konstellation av stämmor och instrument som skapar den klangfärgen, och vad för orkestrering som får det huvudtemat att låta så heroiskt. Givetvis är det något som alla kompositörer gör för att få inspiration och för att helt enkelt hitta metoder för att få det att låta bra. 

Filmmusikfan som jag är jag ständigt ute efter orkester-scores till soundtracks. Det är lättare sagt än gjort att få tag på filmmusik-partitur. Den enda som faktiskt ger ut sin musik på noter så att vanliga dödliga kan köpa den är John Williams. Och billigt är det inte. "Three Pieces for Schindler's List" kostade exempelvis nästan 50 dollar - för 48 sidors musik!

12 okt 2012


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)