Lära sig noter

På den här sidan tänkte jag lägga upp lite korta, generella tips för hur man gå tillväga för att lära sig noter. Det är inget som sker över en eftermiddag eller en kopp te. Onlineguider (det finns en del på svenska) kan lära dig grunderna, men för att bli duktig på notläsning måste man lägga ner mycket tid och energi. Belöningen blir att du i resten av ditt liv kommer förstå och uppskatta musik långt mer än förut.

Lära sig noter - hur gör man?

Hur bär man sig åt för att lära sig noter? Om man frågar runt får man ofta irriterande svar som "ja, jag började ju spela piano när jag var sex" eller "ja, jag började ju sjunga i kör när jag var åtta". De som låter sin barn hålla på med sådana musikaliska aktiviteter från en tidig ålder gör utan tvekan ungarna en jättetjänst. 

Hur gör man då om man inte fått en sådan chans? Här kommer några tips:

lara-sig-noter.gif- Kolla först in musikteorisidor på internet. Lär dig grunderna. Hur fungerar egentligen noter? Vad är intervall? Vad är en helnot? Ge det lite tid och förhör dig själv ofta

- Gå med i en amatörkör (eller, om du är duktig på att sjunga, i en lite bättre kör), och försök lära dig noter genom att försöka använda dem så mycket som möjligt. I amatörkörer kommer troligen tillräckligt med tid ges för att du ska kunna lära dig fraserna utan noter, men försök registrera allt det du lär dig i noterna du (förhoppningsvis) har framför dig. Kanske är några andra körmedlemmar också sugna på att lära sig noter?

- Köp hem eller ladda ner noter! Spela upp styckena eller låtarna på Spotify och försök följa med. Vad händer i noterna när sångaren sjunger högre? När han/hon sjunger snabbare? Följ med och registrera!

- Gör det till ett projekt! För loggbok, blogga, eller gör vad som helst. Om du går in halvhjärtat för det så rinner det snart ut i sanden.

"Lära sig noter" publicerades den 6 september 2012.

 

 


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)