Lär dig komponera med noter

Det finns få sätt som är mer värdefulla än att studera noter när det handlar om att bli en bättre tonsättare/låtskrivare. I de klassiska verken hittar du oerhört många exempel på hur harmonier och musikaliska motiv kan användas på kreativa sätt för att skapa större strukturer.

Något som jag ofta hade problem med när jag började skriva musik för några år sedan var ackorden. Jag kunde konstruera en enkel rundgång, och slänga in lite mer "avlägsna" ackord för att få dem att låta lite speciella. Problemet som alltid dök upp var hur jag skulle ta mig tillbaka från att ha använt ett lite roligare, mer oväntat ackord i tonarten i fråga, till grundackordet. Exempelvis kanske jag försökte överraska med ett Bbmaj7-ackord i en låt i C-dur, men kunde sedan inte riktigt lista ut hur jag på bästa sätt skulle ta mig tillbaka därifrån till C. Hade jag studerat mer Bach, Mozart och Brahms hade jag inte haft lika svårt för mig.

Det är svårt att komma igång med att studera partitur på det sättet som jag rekommenderar, eftersom det är klurigt att direkt se de positiva konsekvenserna. Det är inget man sitter i två timmar med för att håva in "två timmars kunskap". Istället sitter man kanske i många timmar utan att riktigt förstå vad det är man lär sig. Kanske sitter man i dagar utan att riktigt förstå vad det är man lär sig. Och ändå lär man sig oerhört mycket. Jag lovar.

14 dec 2012


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)