Gratis noter

Varmt välkommen till n.nu och en tipssida om gratis noter. Det finns onekligen en väldig efterfrågan efter noter som inte kostar något. Plånboken mår inte bra av den bantningskur den får inne på en notaffär, och när nu nätet erbjuder så mycket gratis i övrigt, varför inte också noter? Jag har tidigare skrivit en artikel om just gratis noter - på Komponera.se - och sidan är mycket välbesökt. Ett misstag jag gjorde tidigt var att tillåta kommentarer på denna sida. Givetvis blir kommentarssidan ständigt överfull, då läsare ber om hjälp att hitta just de specifika noter som de vill ha. Att jag skrivit tydligt i artikeln att det är en tipsartikel och ingen gratistjänst där artikelförfattaren åtar sig att utan betalning leta upp noter (som i sin tur också ska vara gratis), har förstås föga betydelse. Jag uppmuntrade ett tag att läsare skulle hjälpa varandra, men numera godkänner jag allt färre nya kommentarer. Sedan en tid tillbaka finns också en hel hemsida tillägnad gratisnoter - nämligen Gratisnoter.nu - vars mest populära undersida behandlar ämnet pianonoter.

 Så jag ska börja med och göra ett antal saker tydliga. Innan du sätter igång och letar noter gratis - tänk på att noter inte är musik. Det är lätt att hitta noter, men ska de dessutom vara kostnadsfria så spelar det roll vad för noter du är ute efter om du ska lyckas.

Noter som är lätta att hitta gratis:

gratis-noter-illustration.jpgDet är oftast tämligen enkelt att hitta noter till klassisk musik gratis. Anledningen till detta är att musikens upphovsman i många av fallen har varit död sedan länge (70 år efter kompositörens död upphör upphovsrätten att gälla). IMSLP är ett enormt onlineprojekt där du kan hitta det mesta inom klassisk musik. Kvaliteten varierar visserligen. Jag själv som är pianist får ibland kritik av min pianolärare för att jag alltid har med mig utskrivna IMSLP-noter och aldrig köper ordentliga noter. Det finns dock ofta noter från flera olika utgivare för varje klassiskt verk, i synnerhet när det gäller pianonoter. Jag minns min senaste triumf när pianoläraren surt påpekade att jag skulle ha urtext-noter och inte noter från någon skräputgivare som jag hittat online. Veckan därpå kom jag tillbaka med urtext-noter, också de utskrivna från IMSLP. Min pianolärare muttrade bara bittert.

Noter om inte alls är lätta att hitta gratis:

Söker du noter till moderna poplåtar så måste du ställa in dig på att behöva lägga ut en slant, oavsett vilket instrument du spelar. Detta gäller i synnerhet svensk populärmusik. Jag har själv aldrig lyckats hitta någon sida som lägger upp noter till poplåtar utan att ta betalt för nerladdning av dem. Så vill man ha noter till Euphoria av Loreen (om sådana ens existerar) så kan man tyvärr inte vänta sig att hitta dem gratis online. Det är ändå noter vi pratar om. Det tar tid att göra arrangemang, och skriva ned dem, och sedan hela faderullan med rättigheter och diverse.

Med det sagt så finns det sidor som säljer noter som ger lite gratis smakprov. En sådan sida är 8notes.com.

"Gratis noter" publicerades den 5 september 2012.


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)